2 Mayıs 2011

Pax Americana: İntikam ile Adalet Arasında

Dün Kaddafi'nin oğlu öldürüldü. Bugün Bün Ladin.

Bin Ladinin yakalanması mı hedeflendi, öldürülmesi mi öncelendi henüz bilemiyoruz.

Ölümü bir çok ayrıntının karanlıkta kalmasına yol açacak. Mahkemeye çıkarılması ve kendisini savunmasının göze alınamadığı inancı, bir çatışmada ölmesinden daha değişik yorumlara, söylentilere, tartışmalara yol açacak, zamanla.

Obama bir sonraki seçimi garantilemiş görünüyor. Şu ana kadar her şey "başarı, Afganistanda zafer, imaj kazanımı, piyasalar açısından olumlu karşılanmışlık" gibi terimlerle tartışılıyor ve Beyaz Saray önündeki kutlamalardaki ölçüsüzlüğün, zafer sarhoşluğunun Ortadoğuda ters tepebileceğine aldırılmaması dikkat çekici.

Afganistanın işgalinin zaferle sonuçlandığı tartışılır, ancak bu olay bir olası geriçekilmeyi ABD arasından kolaylaştırabilir.
...

El Kaide'nin taraftar bulmakta en çok zorlandığı ülkelerde bile ABD kamuoyundaki kutlamalar, olaydan rant sağlama çabaları bir hakaret, aşağılama, ırkçılık olarak algılandığında açık bir tepkiye dönüşebilir: Usamaya Obama diyenler, Usamanın ölümüne "Arabın/siyahın ölümü" vurgusundan kaçınmayabilecektir.

Kimse dünyadaki gelişmeleri elinde tutmuyor. Birilerinin insiyatiften çok imkanları var, öbürlerinin yok, o kadar.

Olup bitenlerin hep akıllı bir hesaplılıktan geldiğini düşünmek saçmalık olur.

...

Adalet yerine intikam vurgusunun öne çıktığı, savaşın kandavası terimleriyle ifade edildiği bir söylem ve tavır ile pax americana "düşman"larının çocuklarının vicdanına yöneltilebilecek bir dili, üslubu, barışı keşfedebilmenin ufkuna sahip görünmüyor.